Piano stemmen

 

Het genot van spelen op een goed gestemde piano

Piano’s die langer dan een jaar niet gestemd zijn hebben vaak meerdere stembeurten nodig. De snaren van de piano zullen dan namelijk niet stabiel op de juiste toonhoogte blijven staan, maar sneller terug ‘vals’ worden. Indien dit het geval is wordt er voor het stemmen begint met de klant besproken hoe de conditie van de piano is.

Het stemmen van een piano is een nauwkeurig werk. Iedere piano is anders en heeft een eigen karakter. Daarbij speelt ook de conditie van het instrument een rol. Een reguliere stembeurt duurt ongeveer een uur maar bij achterstallig onderhoud kan het voorkomen dat een piano of vleugel niet in één stembeurt op de juiste toonhoogte te krijgen is. Er zullen dan meerdere stembeurten in een korte periode nodig zijn.

Wel of geen stemapp

Ten onrechte wordt er vaak gedacht dat je een piano alleen op gehoor kunt stemmen en dat het gebruik van hulpmiddelen als een stemapp niet het beste resultaat geven. Vaak is het de oudere generatie stemmers die hier gewoonweg niet bekend mee zijn. Pianostemmen leer je op de opleiding een de ervaring komt na 10 jaar stemmen. Nieuwe meettechnieken juich ik van harte toe, mits goed toegepast.

Regelmatig laten stemmen

Het advies is om uw piano 2 maal per jaar te laten stemmen. Mocht een piano zeer stabiel blijken kan 1 x per jaar ook voldoende zijn.  Zo blijft deze in conditie en heeft u er het meeste plezier van. Indien bij een stembeurt blijkt dat er veel onderhoud of reparatie aan uw piano of vleugel noodzakelijk is om deze goed te laten functioneren zal dit altijd van te voren besproken worden en laten zien zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Oude piano stemmen?

Ook oude piano kunnen vaak gewoon gestemd worden. Er wordt voor aanvang van de stembeurt wel goed gekeken of de kwaliteit van een stembeurt haalbaar is. Bovendempers stem ik niet meer.

Wat kost een stembeurt?

De kosten van een stembeurt bedragen €95,- 

Kleine reparaties en onderhoud die binnen de gestelde tijd kunnen worden uitgevoerd zijn inbegrepen (exclusief materiaalkosten).

Vragen over een stembeurt, reparatie aan uw piano of advies nodig bij aanschaf van een instrument?

Bel:

06 – 51 845 032